Nyt på museet

Bogudgivelse - Den danske Darduse

Nyhed på Søfartsmuseet

 

Den danske darduse

 

Som mange andre gode fortællinger begynder historien om Sophus Black i Marstal, og havde han gjort som sine forfædre, var han kommet ud at sejle efter konfirmationen. Sådan skulle det imidlertid ikke gå, i stedet blev det til en præliminæreksamen og en læreplads som telegrafist på den lokale telegrafstation. I 1900 blev han ansat i ”Store Nordiske Telegraf-Selskab” og kom i første omgang til England, senere kom der så besked om, at han skulle til Kina og i december 1902 ankom Black endelig til Shanghai.
For Sophus Black blev årene i Kina ikke alene travle arbejdsår, men også en periode med store personlige oplevelser. Black gjorde utallige rejser rundt i det enorme og gamle kulturland, han lærte sig sproget og opbyggede en unik kinesisk kunstsamling, hvoraf store dele i dag befinder sig på Nationalmuseet. I løbet af årene i Kina skulle Black blive vidne til det gamle kejserriges fald, og en ung republiks forsøg på at finde fodfæste.

Sophus Blacks eget liv var også fyldt med udfordringer, forhindringer som til tider satte optimismen på en hård prøve, men Black var livskraftig som ynglingsfiguren - den tykmavede og evigt smilende Darduse. I 1931 blev Black pensioneret, og engagerede sig herefter i frivilligt arbejde, især slægtshistorie og etableringen af ”Ærøforeningen” i 1933.

I forbindelse med udarbejdelsen af bogen blev Søfartsmuseet ledt på sporet af en stor brev- og billedsamling, som havde stået ubemærket i en kælder i mere end 40 år. Takket være dette materiale blev billedet af Sophus Black nuanceret en hel del i forhold til den eksisterende viden. Det og de mange billeder er derfor udgangspunktet for den rigt illustrerede bog, der udkom lørdag den 24. oktober 2015 på Marstal Søfartsmuseums eget forlag.

                                                                                                                                                        184 sider, kr. 299,00 kr.

 

Log in

© Marstal Søfartsmuseum 2015-2018
Design, produktion og seo: demand.dk